nuffnang

Selasa, 14 Januari 2014

KAWAN VS SUAMIKU


ASSALAMMUALAIKUM...hari ini aku terpanggil nak cerita pasal percintaan aku bersama suamiku hehehhe malu la pulak tp just nak share ngan uols bagaimana aku leh jupe suamiku...BERTEMU tahun 2009 di kolam air panas selayang masuk tgh lepak dengan ekin ngan adik ..dalam dok berborak tu tetiba dtg satu keta wira kuning dlm aku duk sibuk msg ngan boyfren masa tu tetiba adik (haniza )ckp wei kawan aku datang tau ..aku pun balas ..kawan ko yg mane satu ni ?adik ckp  ni kawan pakwe aku so aku pun ok la ajak la dia lepak sekali ..masa tu mmg aku tk pandang la suami aku coz masa tu aku dah ada boyfren kan hahhaha berlagak gila kan ...habis kat situ kami berjumpa lagi malam merdeka tahun 2010 dekat old town JALAN YAP KWAN SENG..org kemain gi sambut merdeka kitaorg dok sibuk melepak makan kat old town hahhah (tak kuasa aku nak sesak nak sambut merdeka )dlm duk borak tetiba dtg la 1 mamat ni kawan adik ..masa tu tak salah aku ekin ina echa adik dan lyn sume ada suami aku sorang je sang kumbang yg sesat sbb dia mmg sgt rapat dengan adik ...nak jadi cerita tetiba aku teringat ,aku pun tanya la adik (wei dia ni ke yg kita jupe masa kat selayang tu )adik balas aah dia la oooo... dlm hati aku ckp  (wow not bad ada perubahan )coz masa jupe tahun 2009 tu mmg sumpah sebijik cam mat rempit hahaha kuang ajar kan aku ni kalo korang tak percaya meh tgk pic ni
....dan dr hari tu kemana saje kita org lepak mesti suami aku ada ..kitaorg panggil dia wan cam yg adik kenalkan la ...di pendekkan cerita 2010 tu mmg aku dah single la tp end of year ada la aku berkawan dengan kawan lama aku yg aku gelar dia sebagai (bulan )tp walaupun ada kawan lelaki masa tu tp masa aku banyak dihabiskan dengan kawan aku ...setiap malam pasti melepak je keje kitaorg kekadag tak tau apa yg diborak sampai 4 5 pg baru balik hahahah jiwa muda la katakan  padahal esok nk keje pagi ni .2011 tiba penuh dengan kesedihan dan kegembiraan kerana hubungan aku dengan (bulan  ) berakhir dan disini menjadi titik mula suamiku masuk lain .hahhahah padahal mmg aku tkder hati dan tak pernah suka kat dia ..2011 tiba menjadi titik permulaan cinta kami aku tak tau nk ceritakan kat korang apa yg aku rasanya masa tu ..hati sedih dengan kisah silam tp kawan menjadi peneman setia inilah kawan kawan aku








.kisah bermula bila aku dapat kerja baru dekat DAMANSARA BIZ CENTRE sebagai receptionist ...itu pun kerja tu ekin yg tolong dptkan (terima kasih ekin kaulah kawan dunia akhirat  )aku menjalani hari bekerja seperti biasa kawan still menjadi teman berhibur kami ni suka berborak dlm facebook semua kawan kawan aku suka sgt membahan suami aku ni hehhehe entahlah mungkin sbb dia sorang je kawan lelaki yg selalu lepak ngan kitaorg mungkin sbb tu lah dia selalu kena hehheh sori daddy mummy buka sejarah lama sikit jangan marah ok ..di pendekkan cerita 1 hari suami aku call aku ckp nak lunch sekali (eh dalam hati rasa pelik ni apahal pulak mamat ni nak ajak aku lunch ni )mula2 aku mengelak juga tp dia sgt bersungguh ok aku pu cakap ,aku rehat ga ikin sekali tau .suami aku jawab ok ko ajak la ekin sekali ..memandangkan waktu rehat aku ngan ekin ni jauh sikit bezaya so aku turu dulu kat MCDOALD bawah opis semetara tggu iki turu suami aku pu g la duit kat aku suh beli mcd  (erm gentle la konon belanja )hehheheheh ...masa tu still tkder perasaan coz aku ni mmg susah nk suka org hari ke hari kami selalu la berborak kat fb sampai la 1 day opis aku terpaksa pindah dr pusat bandar damansara ke bukit damansara masa hari nak pindah tu sekali lagi suami aku ajak lepak (adoiii diani nak lepak camne ni dah la aku tgh sibuk nak angkat barang kemas opis sume ...tak salah aku masa tu kul 1 kot dia dtg kat mcd bawh opis ...masa tu rasa sgt selesa la berkawan ngan dia sejak dr tu aku suami aku dan ikin bertambah rapat .tp masa tu kami semua tau dia ni tgh berkawan dengan awek bernama NADIA heheheh budak sekolah tak salah aku ...di pendekkan cerita tak salah aku kul 1 pagi masa tu KRING .....KRING ..(fon bunyi aku angkat dengan suara wan )dia tanya aku tgh buat apa ofcoz la ku tgh tido tp masa tu agak terkejut jugalah yg lagi terkejut mane dia dapat no fon aku sbb aku ni mmg ssh nak bg no fon kat org dan jawapan tu sampai sekarang aku tk dpt@ hahhahah> dia call malam tu dia ckp camni  (MANJE esok ko bangun kul brape ?aku pun jawab kul 5 kenapa ?ko leh tak tolong kejutkan aku kul 5.30 sbb aku takut tak terjaga?ermm aku pun dengan pisat2 aku jawab ok ...(dlm hati ko ni dah kenapa pulak suh aku kejut ko ni?)esok pg aku pun kejut la dia dan pergi keje cam biasa masa otw gi opis tu dia call ckp nak ajak breakfast sama kat opis aku (masa tu aku rasa cam malu2 dah kenapa pulak aku ni nak malu mcm tak kenal dia )hahahhaha aku pun ckp kat ikin wei wan ajak breakfast sama ikin jawab ok jom la cepat amboii pompuan ni pantang jantan ajak hehhehe kemain laju lagi ko ye hahahahha sori ikin aku gurau lepas dah breakfast tu dia pun balik dah aku ngan ikin pun ok masuk opis tetiba ikin tanya HAAAA nje aku rasa mamat ni suka kat ko la (dengan berlagak nya aku jawab ishhh tak kuasa aku budak muda nokkk i tak minat ok )aiyooo berlagak betul macam cantik je kan mesti korang pikir camtu kanhahahaha ...di pendekkan lagi cerita kami lepak dekat ayam penyek kg baru masa tua ku nga ikin je lepak tetiba suami aku call ikin tanya kat mane kira dia ngn ikin ni rapat juga la coz ikin ni soft spoken mmg lemah lembut ..tak slah aku masa tu lepas tahun baru cina bulan februari.lepak punya lepak borak punya borak tetiba dia ajak aku ngan ikin naik genting ermmm kitaorng ni pantang ajak on je lagipun masa tu cuti umum tk salah aku heheheh kitaorg pun seloroh la ko belanja ok ? sekali lagi dia jawab denga gentle ok no problem tp keta aku tkder la coz hantar repair hahahha ermm jangan risau kitaorg ada kereta .plan pun on naik keta ikin aku ngan ikin terus ke selayang amik dia kat rumah dia .tak salah aku 15 februari masa tu..punyalah gemble naik 3 org je hahahha 3 org pun cam 30 org punya perangai tau hahahha ...mmg sgt hepi naik genting masa tu



.ok aku pendekkan cerita sbb aku takut korang boringkan balik je dr genting tu aku rasa perasaan mmg sgt lain tak tau kenapa  selang 2 3 hari kami pun bermesej di facebook tetiba je suami aku ckp (di panggil aku manje sbb mmg tu nama panggilan aku ) manje aku rasa lain la lepas balik dr genting tu tak tau nak ckp lain camne  (eh dlm hati aarhh sudah kenapa pulak tetiba nak sama ngan aku ni ) ermmm aku punya tanya ko rasa apa pulak ? ermmm dia jawab ssh la nak ckp tp masa tu ayat sgt berbunga aku pun balas eh ko ni jgn nnt dah terpikat nnt ssh hahhaha (peraasann betul la aku ni )padahal aku mmg mulut lepas je tk kuasa mak nak selindung nokkkkk hehehehe...lepas 15 februari tu aku dan wan semakin rapat dan rapat sampai la dia sendiri meluahkan perasaan dia suka kat aku memandangkan masa tu aku tgh single ...aiyooo aku mmg tk suka dah takkan suka sbb dia muda dr aku tp jodoh ketentuan kita tak leh tolak kan ..mungkin sudah tertulis di luthmahfuz dia jodoh aku ..aku pun cerita la kat ikin coz ikin 1 opis nga aku so apa2 semua ikin akan tau dulu..,.mula2 aku ckp kat ikin tentang perasaan wan kat aku dah aku ckp yg aku tkleh terima tp ikin mmg sgt berjiwa kawan dia ckp ngan aku (nje apasalah nya ko bagi dia peluang mungkin ini jodoh kau ?kau bg dia peluang kalo lepas ni ko tak suka juga ko bgtau je dia kalo suka ko teruskan ?)rasanya adala dalam seminggu juga aku pikir tp keputusan tu aku bg selepas aku pulang dr bandung ..aku rasa perasaan sgt lain kali ini aku ikut ckp ikin untuk bg wan peluang kami terus berkawan dan alhamdulillah kami serasi dan dia sgt penyayang dan lagi penting dia mmg lain dr yg lain tk perlu la ku cerita kan ..tp aku cabar dia aku ckp aku dah banyak kali berkawan tp tk menjadi umur aku pun dah 26 tahun so aku tknk buang masa kawan tak tentu hala kalo ko rasa ko suka aku ko gi la jupe mak bapak aku (wahhhh kemain lagi aku bg syarat kat dia)tp uols jgn terperanjat sebulan kawan ngan dia mmg sgt gentle dia terus jupe mak bapak aku ...dah yg lagi best dia siap tunjuk kat aku buku asb dia (di melamar aku dia ckp dia mmg nak kawin dan dah ada simpanan...aku pun sgt terkejut sbb baru sebulan kot ...aiyooo mamat ni biar betul ...kami pun follow the flow perjalan tu mcm dah ditentukan bulan ke 4 berkawan dia terus bawa aku jupe mak bapak dia kat kampung (alamak perasaan rasa serba tak kena dah nak kawin ke aku ni )ermmm sampai kat kg dia aku pun buat cam biasa ,biasala aku ni mulut mmg becok so kena lan ngan mak dia yg banyak ckp so keadaan jadi bertambah ok la ada je benda yg aku nk ckp masa tu ...selang seminggu dr hari tu mak bapak wan ni pun call mak aku ckp (kami nak dtg ni nak merisik )kebetulan masa mak mertua aku call tu aku mmg ada kat umah so mama aku cerita la kat aku yg mak wan ni nak dtg merisik .bincang punya bincang bertemu la tarikh 2 JULAI 2011 aku dan wan ditunangkan  dlm majlis yg serba ringkas dengan ahli keluarga sahaja dan masa tu juga la kedua2 famili kami berbincang nak kami di satukan pada tahaun baru china 2012 .dan kata sepakat telah dicapai 21 JANUARI 2012 nikah dan 22 JANUARI 2012 sanding ...haaaa 5 bulan je lagi dlm hati aku sempat ke nak prepare sume ni ...aku pun follow the flow mungkin allah s.w.t sudah tetapkan ya allah dlm hati aku berkata betul ke aku nk kawin ni dengan seorang kawan yg dulunya aku panggil DODOL n now dia akan menjadi suami aku 5 bulan dr sekarang ...kekadang rasa cam tak percaya tapi aku percaya pada qada dan qadar yg menetukan segalanya ...kami sendiri tak tau tp bersyukur dengan aturan allah s.w.t yg memberikan seribu kemanisan dan membuat perjalan percaintaan kami berakhir di jinjang pelamin








alhamdulillah kini aku sah sebagai isteri MUHAMAD RIDUAN BIN MUHAMAD alhamdulillah cinta kami bersatu bercinta selepas kahwin itu mmg sgt indah bila di kira2 dan dihitung kami hanya berkawan 9 bulan sahaja sebelum sah menjadi suami isteri ..kini aku bahagia bersama suami ku dan seorang putera  KAMI MUHAMAD RIZQI HAKIM
..alhamdulillah indahnya percaturan mu ya allah suamiku yg dulunya hanya kawan ku kini menjadi suami ku amin ya allah kerana menyatukan cinta kami ..





2 ulasan:

Nor Murni Fairouz Rafingi berkata...

Wah..bestnya baca cerita cintan cintun sha..alhamdulillah selamat diijabkabulkan and dah ada hakim pun ha =)

SHAFAWATI IBRAHIM berkata...

HEHEHEH tq murni saje share pengalaman ...kekadang kita sendiri taktau sape jodoh kitakan ..dan allah s.w.t yg menentukan penjalanan hubungan kami sehingga ke jinjang pelamin alhamdulillah dah ada hakim pun semoga kami kekal ke jannah amin

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...