nuffnang

Rabu, 29 Januari 2014

Atasi masalah sembelit dengan Ostematrix


Punca sembelit:
🍄contipation ini ada byk penyebab bukan hanya setakat kurang serat atau air sahaja.
🍄selain daripada itu, ada juga yang sembelit sebab kekurangan atau kelebihan magnesium dan/ atau kalsium dalam badan
🍄oleh itu, dicadangkan pengambilan OSTEMATRIX untuk melegakan sembelit kerana kandungan Magnesium dan Kalsium yang seimbang

Apakah fungsi Ostematrix?
~Ostematrix mengandungi bukan sahaja kalsium tetapi juga magnesium yang berfungsi untuk melancarkan pergerakan usus dan menyerap air dalam badan. Oleh sebab itu digalakkan mengambil air sebanyak 3 liter sehari untuk mengimbanginya. Ia juga merangsang pergerakan otot, dan usus adalah otot terpanjang dalam badan kita. Apabila usus digerakkan dengan lancar, sembelit tidak akan berlaku.

Kelebihan Ostematrix Shaklee
-1 tablet = 250mg kalsium =1 gelas susu
-4 biji ostematrix = 100% keperluan kalsium harian



Testimoni B complex

ASSALAMMUALAIKUM ...salam sejahtera semua hari ini sha nak tunjuk kat anda semua testimoni customer sha yg legga morning sickness hilang dah tak mual dan pening2 lagi selepas amik b complex shaklee ...shaklee mmg sgt membantu katanya

B COMPLEX SHAKLEE
- makan 1 biji sehari selepas sarapan pagi
kuantiti = sebotol ada 120 biji tahan 4 bulan

perlu di ingatkan pengambilan air yg banyak sgt penting ketika anda menganbil sebarang supplement

jom kita lihat testimoni di bawah :


Testimoni Gla complex

ASSALAMMUALAIKUM... SALAM SEJAHTERA  semua hari ini sha nak tunjuk testimoni customer yg dah berbulan bulan tak period tp selepas makan GLA COMPLEX period datang dan kembari normal...

GLA COMPLEX
- makan 2 biji sekali sehari sebelum tido
kuantiti = sebotol ada 60 biji tahan 1 bulan

jom kita lihat testimoni di bawah :


Testimon set kurus

ASSALAMUALAIKUM ... salam sejahtera semua ok hari ini sha nak tunjuk kat uls semua testimoni dari customer sha sendiri ye ..testimoni set kurus ok ..

SET KURUS SHAKLEE
- Lecithin makan 3 biji pagi 3 biji malam sehari selepas makan 
 kuantiti = sebotol ada 180 biji tahan 1 bulan

- Alfalfa complex makan 3 biji pagi 3 biji malam sehari selepas makan
 kuantiti = sebotol ada 330 biji tahan 2 bulan

- Esp minum 3 kali sehari
Bancuhan = 1 sudu besar + minuman kesukaan kita contoh milo atau oren jus
boleh juga dibancuh guna air mineral atau air kosong tp bukan air panas ye

anda di galakkan mengambil air yg banyak sekurang kurangya 3 liter sehari untuk membantu proses pembakaran lemak

jom lihat testimoni di bawah :

1) ini tetsimoni customer sha yg berjaya turun 3 kilo selepas amik set kurus ini 


2) ini testimoni kedua customer sha yg berjaya kurus ..siap bgtau seluar dah longgar sampai kena pakai tali pinggang punya la hebat penangan shaklee


Testimoni Set Kesuburan

ASSALAMMUALAIKUM ...selamat tegah hari semua hari ini sha nak tunjukkan testimoni dr customer sha sendiri ye yg berjaya hamil lepas 2 bulan makan set kesuburan ..

 Set Kesuburan
- GLa Complex untuk isteri 1 botol ada 60 biji tahan 1 bulan
- Zinc Complex untuk suami 1 botol ada 120 biji tahan 4 bulan

cara pemakanan set kesuburan ini :
-GLa complex makan 2 biji sehari sebelum tido 
- Zinc complex makan 1 biji sehari selepas lunch

anda digalakkan supaya minum air sebanyak 3 liter 1 hari atau pun lebih ..

jom kita lihat tetsimoni customer saya :

ini adalah testimoni pertama customer baru kahwin 1 tahun tp pregnant selepas amik set kesuburan suami isteri alhamdullah amin..tahniah dr saya buat anda berdua



ini adalah testimon kedua dr customer saya br makan sebulan set kesuburan suami isteri alhamdulillah rezeki mereka akhir istri pregnant 6 minggu ...tahniah ida dan suami .dan sekarang mereka still continue shaklee dengan set hamil pula





Selasa, 28 Januari 2014

CADANGAN VITAMIN UNTUK SAKIT TONSIL





Tonsil ialah sejenis tisu limfoid yang merupakan sebahagian dari sistem pertahanan badan. Tisu limfoid ini terdiri daripada sejenis sel dipanggil limfosit yang penting untuk bertindak melawan penyakit. Terdapat 3 jenis tonsil yang terdapat di rongga mulut:-

Adenoids - tonsil yang terletak di belakang hidung
Lingual tonsils - tonsil di belakang lidah
Palatine tonsils - tonsil di tekak yang sedang kita perkatakan.

Apakah Penyebab dan Gejala Tonsil

Tonsilitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus ataupun jangkitan bakteria di dalam tekak. Jangkitan bakteria seperti streptococcus boleh menyebabkan tonsil bengkak dan bernanah. Jangkitan virus seperti Epstein Barr Virus, adenovirus atau measles boleh juga menyebabkan pembengkakan tonsil juga.



Antara Gejala Radang Tonsil

1. Sakit tekak yang kadang-kadang teruk





2. Tidak boleh menelan atau sakit bila menelan

3. Demam yang kadang-kadang sangat tinggi

4. Sakit kepala dan sakit-sakit badan

5. Suara garau atau hilang suara

6. Kadang-kadang ada bengkak pada leher

7. Mulut berbau busuk

8. Berdengkur waktu tidur

Adakah Tonsil Berbahaya?

Macam mana nak tahu jika kita terkena jangkitan virus atau bakteria?

--> Jika jangkitan virus,

Anak akan mengalami demam tinggi dan rendah tak menentu masa. Dan anak itu juga kelihatan cergas walaupun dia demam. Demamnya juga adalah lebih panjang.

--> Jika jangkitan bakteria pula,

Anak akan kelihatan lemah dan tidak bermaya, tetapi demamnya lebih singkat. Ia biasanya mempunyai kecenderungan untuk serangan yang berulang-ulang.

Tapi jika jangkitan bakteria lagi berbahaya

--> sebab jangkitan virus adalah dari salur pernafasan (upper respiratory tract infection)

--> Makakala bakteria pula, biasanya daripada jenis beta hemolitik streptokokus dikenalpasti sebagai punca jangkitan yang paling kerap berlaku. Jika jangkitan tonsil ini merebak ke kawasan peritonsilar, maka manifestasinya akan menjadi lebih teruk sedikit.

Kawasan peritonsilar akan mengalami keradangan dan kadang-kadang pengumpulan nanah akan berlaku. Ini menyebabkan saluran pernafasan menjadi lebih sempit dan ada kalanya menyebabkan kesukaran bernafas.


Bagaimana merawat sakit TONSIL?

Untuk sistem pertahanan badan, ada beberapa produk shaklee yang boleh membantu berbeza mengikut usia :

✿ Umur 1 hingga 3 tahun ada alternatif iaitu mealshake (multivitamin dalam bentuk serbuk perisa vanilla).

✿ Umur 3 tahun ke atas boleh bagi chewable vita c shaklee bagi mengukukan sistem imun dan boleh bagi suku daripada sachet nutriferon untuk imun booster.

✿ Dewasa digalakkan mengambil nutriferon untuk meningkatkan ketahanan badan












Isnin, 27 Januari 2014

Cara Solat / Baca Doa Selepas Dhuha Dalam Rumi / Jawi


Assalamualaikum

Dhuha - Solat untuk membuka pintu rezeki.



1) Bilangan rakaat : 2 hingga 12 rakaat - 2 rakaat 1 salam.

2) Waktu paling afdal / sesuai untuk solat : Pagi - 20 minit selepas matahari terbit. Anggaran 8.00 pagi hingga 12.00 tengah hari (Sebelum zuhur).





"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

Baca ketika sujud yang terakhir - 3 kali


Bacaan selepas solat Dhuha


Terjemahan bacaan doa selepas solat Dhuha dalam bacaan Rumi 


Allahumma innadh Dhuha~a Dhuha~uka,
Wal bahaa~a bahaa~uka
Wal jamaala jamaaluka
Wal quwwata quwwatuka
Wal qudrata qudratuka
Wal ishmata ishmatuka
Allahhuma inkaana rizqi fis samma-i fa anzilhu
Wa inkaana fil ardhi fa~akhrijhu
Wa inkaana mu'asaran fayassirhu
Wainkaana haraaman fathahhirhu
Wa inkaana Ba'idan fa qaribhu
Bihaqqiduhaa~ika wa bahaaika
Wa jamalika wa quwwatika waqudratika
Aatini maa ataita 'ibaadakash shalihin


Maksudnya:

Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika  di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

sakit kepala sebelah

Sakit kepala adalah gejala biasa yang kerap berlaku di kalangan rakyat Malaysia. Ianya melibatkan semua peringkat umur. Walaupun ianya tidak serius, tetapi ianya menyakitkan dan boleh mengganggu aktiviti seharian kita.

Kebiasaannya terjadi adalah disebabkan tekanan atau stress yang dihadapi oleh seseorang di mana jiwa dan pemikirannya berkecamuk, tegang dan tertekan sehingga menyebabkan sakit kepala. Apabila seseorang berada di dalam keadaan tersebut, akan berlaku pengecutan salur darah dan memberi tekanan di sekitar otot-otot leher, kepada dan kulit kepala. 




Punca Sakit Kepala

1. Tekanan
2. Kemurungan
3. Tekanan darah tinggi
4. Kekurangan zat dan nutrisi
5. Dehidrasi
6. Faktor keturunan
7. Wanita yang mengalami haid atau pra-haid
8. Pengambilan kafein yang terlalu banyak
9. Kesan dari pengambilan ubat-ubatan

Cara rawatan ? Kebiasaannya jika ke klinik, doktor akan beri ubat sakit kepala, ubat tahan sakit dan ubat tahan muntah. 

Pengambilan ubat-ubat ni kalau jangka masa pendek memang nampak elok sebab kalau serasi memang boleh sembuhkan sakit kepala tu. Tapi kalau untuk jangka masa panjang ? Tak kan kita nak bergantung selamanya pada ubat. Pengambilan ubat-ubatan sangat berisiko terhadap kesan jangka panjang kepada kesihatan. 

Cuba tukarkan kepada pemakanan tambahan (suplemen) kerana suplemen diperbuat daripada bahan makanan dan merupakan ekstrak daripada makanan-makanan yang membekalkan nutrien harian. 


Suplemen Untuk Sakit Kepala 

B Complex

Vitamin B2 dan Vitamin B6 membantu mengurangkan sakit kepala. Vitamin B lengkap di dalam B Complex Shaklee dapat mengurangkan risiko di serang sakit kepala/migrain malah ianya juga dapat mencegah daripada penyakit-penyakit seperti strok, depresi dan sebagainya.

Ostematrix

Magnesium yang terdapat di dalam Ostematrix enting untuk metabolisme kalsium. Ianya membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang/mengecut yang menjadi punca sakit kepala. Satu kajian telah dibuat ke atas magnesium, didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala dan mengurangkan frekuensinya. 




ChEcklist/Senarai Barang yang Perlu Dibawa ke Hospital Semasa Bersalin

TIPS UNTUK PARA IBU















Bila kandungan mencapai umur 30 minggu, selalunya nurse akan nasihatkan packing siap-siap barang yang perlu di bawa ke hospital..Ini kerana bila kandungan dah mencapai umur 30 minggu, bila-bila masa saja kita boleh melahirkan. Di sini saya kongsi bersama senarai barang yang perlu di bawa ke hospital.

UNTUK IBU :

List :
1. Buku pink (buku kesihatan)
2. IC
3. Baju & seluar/skirt labuh untuk balik
*Hosp kerajaan sediakan baju untuk ibu
4. Stokin - 2 pasang atau lebih
5. Kain batik - 2 helai
6. Set mandian
*jika bersalin di hosp kerajaan. Hosp swasta biasanya dorang bagi

Sabun
Berus gigi/ubat gigi
Sikat
Pencuci muka
Tuala
Syampu
Losyen
Deodoran

7. Tisu
8. Selipar jepun
9. Pad
10. Seluar dalam - nak senang beli disposable panties
11. Nursing bra
12. Handphone & charge
13. Telekung

UNTUK BABY:

1. Baju baby - 2 pasang atau lebih
2. Sarung tangan, sarung kaki dan topi - 2 pasang atau lebih
3. Selimut -1
4. Tuala - 1
5. Bedung/Lampin - 2
6. Lampin pakai buang (disposable diapers) - 4
7. Barut -2
8. Set mandian baby - losyen, sabun & syampoo
* hosp kerajaan nurse akan mandikan
9. Wet tissue
10. Nappy cream
11. Minyak untuk sapu di perut baby
*nk ingatkn ibu2 kat luar sana, minyak Yu Yee diragui status halalnya yee..so pakai minyak lain le - minyak kayu putih ke, telon ke.macam sha mak sha guna minyak serai untuk hakim sbb bau dia wangi

7 Petua Meredakan Demam Kanak- kanak

7 Petua Meredakan Demam Kanak- kanak

Ibubapa mana yang tak bimbang bila anak- anak demam , kan? Melihat wajah yang selalu gembira jadi monyok, biasanya aktif berbaring atas katil dan selera makan yang hilang, selalunya kita sebagai ibubapa akan tak senang duduk mengenangkan anak kesayangan yang demam.
Berikut disertakan petua bagi meredakan demam anak- anak:

1. Pastikan anak betul- betul demam
Suhu badan manusia berubah- ubah mengikut waktu dan keadaan badan. Pada waktu petang dan selepas bersukan misalnya , badan manusia lebih panas dari pada biasa. Oleh itu dapatkanlah termometer bagi menyukat suhu anak- anak. Termometer yang digalakkan ialah termometer digital , kerana lebih selamat digunakan berbanding termometer kaca merkuri, walaupun ketepatannya sedikit berkurangan.
Suhu badan biasa ialah 36- 37.4 darjah celcius.
Demam ringan: 37.5-38.4 darjah celcius.
Demam biasa: 38.4 – 39.9 darjah celcius.
Demam tinggi: 40-41.4 darjah celcius.
Demam itu sendiri tidak merbahaya kepada otak manusia melainkan apabila suhu melebihi 41.5 darjah celcius. Demam yang ringan boleh dirawat dengan “sponging” dan menggalakkan anak minum air dengan banyak.

2. Boleh buat “sponging” atau menjelum anak bagi mengurangkan suhu.
“Sponging” merupakan satu kaedah yang telah digunakan bertahun- tahun bagi melegakan suhu anak. Cara untuk melakukan sponging ;

1. Sediakan air suam dalam besen, dan 3 helai tuala kecil.
2. Rendam tuala dan perahkan.
3. Lapkan air suam pada kepala anak perlahan- lahan menggunakan tuala pertama , dan biarkan.
4. Lapkan air suam pada pada kedua- dua ketiak anak menggunakan tuala kedua, dan biarkan di celah ketiak.
5. Lapkan air suam pada paha dan celah paha menggunakan tuala ketiga , serta biarkan seketika.
6. Ulangi dan lakukan selama 30 minit.
JANGAN GUNAKAN AIR SEJUK/ AIS!
Air sejuk/ ais akan menyebabkan badan menggigil, dan badan akan memberitahu otak, bahawa badan kesejukan. Otak akan bertindakbalas dengan meninggikan suhu lagi, dan demam akan menjadi lebih tinggi.
Terdapat ibubapa yang mencampurkan asam jawa kepada air, dan memandikan anak-anak dengan air ini. Tidak ada halangan untuk menggunakan cara ini bagi menyejukkan badan.

3.Berikan ubat demam paracetamol mengikut dos dan jangkawaktu yang ditetapkan.
Ubat paracetamol ( atau panadol) merupakan ubat melegakan demam, menahan sakit dan mengurangkan radang yang telah diuji selama bertahun- tahun selamat digunakan selagi tidak melebihi dos maksimum yang dibenarkan. Dakwaan bahawa paracetamol akan berkumpul di dalam hati dan merosakkan hati adalah tidak benar, jika diberi mengikut sukatan dan jangkawaktu yang ditetapkan.
Ianya selamat untuk bayi seawal usia 2 bulan dan boleh digunakan oleh kanak- kanak serta orang dewasa. Malah mereka yang mempunyai masalah gastrik atau pedih ulu hati, juga boleh menggunakannya.
Sekiranya demam anak- anak didapati tinggi, melebihi 38.5 darjah celcius, boleh berikan loading dose 20 mg/ kg. Selepas itu, boleh diberi dengan dos biasa 15 mg bagi setiap kg setiap 4-6 jam. Tetapi pastikan tidak melebihi 4 dos sehari.
Contohnya:
anak 3 bulan ke bawah:
kirakan berat badan misalnya 4 kg , jadi
4×20 mg= 80 mg – beri semasa pertama kali badannya demam.
Selepas 8 jam , 4 x 15 mg= 60 mg setiap dos.
Jika anak berusia 1 tahun, beratnya 6 kg
6×20= 120 mg, dos pertama.
Selepas 6 jam, dos kedua 6×15 = 90 mg.
Sekiranya dos pertama diberi pada jam 6 pagi, berikan dos seterusnya pada jam 12 tengahari, 6 petang dan jangan lupa bangun malam, untuk memberikan dos keempat pada jam 11-12 tengah malam. Saya dapati jika ibubapa mematuhi waktu ini,termasuk dos tengah malam, insyaAllah demam ketika malam tidaklah begitu tinggi dan anak pun boleh tidur dengan selesa.
HARAP PERHATIKAN KEPEKATAN UBAT PARACETAMOL ANDA
Jika kepekatannya 120 mg/5 mL- maka 60 mg bersamaan 2.5 ml
Jika kepekatannya 250 mg/5 mL – maka 60 mg bersamaan dengan 1.2 mL
Biasanya kepekatan 120 mg/5 mL untuk bayi/ kanak- kanak 6 tahun ke bawah. Kepekatan 250 mg/5 mL selalunya digunakan untuk kanak- kanak 6 tahun hingga 12 tahun.
Jika dos yang diberi tidak mencukupi, kemungkinan demam tidak akan surut. Jika terlebih dos , barulah boleh mengganggu fungsi hati. Oleh itu, diminta ibu bapa mengira dengan teliti serta menggunakan picagari supaya kiraan yang dibuat adalah tepat
.
4. Galakkan anak minum air dengan banyak
Letakkanlah sebotol air di tepi katil anak- anak dan segelas cawan. Jika anak- anak boleh memahami, beritahu dia supaya menghabiskan segelas air dalam masa 1 jam contohnya. Mintalah dia minum sedikit- sedikit, tetapi kerap.
Jika anak masih kecik, ibubapa harus rajin dan memberi anak minum sedikit- sedikit tetapi kerap, contohnya setiap 10-15 minit, suapkan 2-3 sudu air.
Boleh beri apa saja air kegemaran: jus buah, Ribena, Milo, air suam asalkan tidak mempunyai gas( air berkarbonat) atau air yang mempunyai kafein tinggi seperti Nescafe/ kopi.
Untuk menambah air di dalam badan, boleh memasakkan makanan yang mempunyai kandungan air yang banyak seperti sup ayam, bubur dan lain- lain.
Ibubapa boleh menilai tahap hidrasi anak-anak dalam artikel ini. Jika anak mengalami dehidrasi sederhana atau teruk, bawalah berjumpa doktor/ terus ke hospital untuk rawatan lanjut.

5. Berikan suppository paracetamol jika anak muntah
Dalam kes jangkitan virus, anak selalunya akan mengalami rasa loya dan muntah, dan kerap kali tidak dapat menelan ubat yang diberi. Ibubapa boleh menggunakan suppository paracetamol ( ubat berbentuk seperti roket yang dimasukkan ke dalam punggung) bagi menggantikan sirap paracetamol.
Terdapat 2 dos bagi suppository paracetamol iaitu 125 mg dan 250 mg. PASTIKAN dos yang diberi adalah tepat. Amnya, jika anak mempunyai berat 15 kg, paracetamol 125 mg. Jika anak mempunyai berat 20-30 kg, boleh diberi dos 250 mg.
Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kekurangan dalam pemberian suppositoy paracetamol
- oleh kerana ia bukan sirap dan keras, agak sukar memberi dalam dos yang tepat. Sekiranya dipatahkan, tidak semestinya ia tepat.
- penyerapan ubat melalui punggung adalah tidak sekata. Walaupun suhu mungkin turun dengan cepat, ia juga boleh naik semula dengan cepat. Bebarapa kajian menunjukkan sirap Paracetamol yang dimakan dan diproses oleh perut adalah bertindak dalam darah lebih pantas dan lebih stabil dari supp paracetamol.
Atas sebab di atas, penggunaan sirap/ tablet paracetamol adalah lebih digalakkan berbanding suppository. Suppository boleh digunakan jika anak muntah- muntah dan tidak dapat makan ubat.

6. Pakaikan anak-anak dengan pakaian nipis supaya haba dalam badan boleh keluar
Ibu bapa digalakkan memakaikan anak- anak dengan baju yang nipis supaya haba boleh keluar. Pakaian yang tebal akan meningkatkan suhu badan anak- anak. Kain kapas dapat menyerap peluh dengan baik dan anak- anak juga lebih selesa.

7. Sekiranya telah memberi paracetamol tetapi masih tinggi, ibubapa boleh memberikan ibuprofen sebagai tambahan kepada paracetamol.

Ibuprofen adalah sejenis ubat meredakan radang dari kumpulan NSAIDS. Ianya telah disahkan selamat untuk digunakan untuk kanak- kanak dan bayi berumur 2 bulan ke atas. Ibuprofen diberi 3 kali sehari.
Sekiranya digunakan sebagai tambahan kepada paracetamol, ibuprofen dan paracetamol diberi berselang 6 jam. Ini supaya ubat paracetamol/ ibuprofen sentiasa berada dalam badan tanpa putus. contohnya
Pukul 6 pagi- paracetamol
Pukul 9 pagi- ibuprofen
Pukul 12 tgh- paracetamol
Pukul 3 petang- ibuprofen
Dos untuk ubat ibuprofen
Bayi 1-2 tahun: 2.5 ml , 3-4 kali sehari
Kanak-kanak 3-7 tahun: 5 mL 3-4 kali sehari
Kanak-kanak 8-12 tahun: 10 mL, 3-4 kali sehari.
Seboleh- bolehnya Ibuprofen diberikan selepas makan tengahari/ malam/ sarapan pagi.
Akhirnya, sekiranya demam masih tinggi dalam 2-3 hari, bawalah berjumpa dengan doktor bagi memastikan beliau tidak mengidap masalah jangkitan yang serius dan berbahaya seperti demam denggi atau meningitis( radang pada otak).

CEASAREAN ATAU NORMAL

Adakah pembedahan caesarean selamat, berbanding kelahiran biasa?

Secara amnya, kaedah bersalin secara normal adalah lebih selamat berbanding pembedahan caesarean. Ini bukan sahaja untuk kehamilan anda sekarang, tetapi juga untuk kehamilan anda yang seterusnya. Kaedah bersalin normal juga lebih baik untuk kesuburan anda pada masa hadapan. Walaupun pembedahan caesarean ialah prosedur biasa, kesemua pembedahan mempunyai risikonya sendiri. Pembedahan caesarean melibatkan pembedahan besar pada bahagian perut dan pelvis anda.

Kadang-kala, pembedahan caesarean diperlukan untuk menyelamatkan nyawa si ibu atau bayi. Dalam kes seperti ini, tidak dinafikan bahawa kelahiran melalui caesarean ialah pilihan yang paling selamat.

Tetapi ada juga masanya di mana pilihan ini tidak begitu jelas, dan terpulang kepada anda dan doktor untuk menimbangkan risiko dan kebaikan pembedahan caesarean dalam membuat keputusan apa yang terbaik untuk anda.

Keadaan kesihatan dan gaya hidup anda akan mempengaruhi keputusan ini. Anda berisiko lebih tinggi mengalami komplikasi selepas caesarean jika anda:

Jika anda telahpun melalui proses cetusan (induce), dan masih tiada perkembangan, anda mungkin perlu memutuskan samada mahu menjalani caesarean ataupun tidak. Kaedah kelahiran cetusan boleh menjurus kepada lebih banyak intervensi oleh pasukan perubatan.

Sesetengah intervensi, contohnya kelahiran dibantu dengan menggunakan ventous atau forceps, mempunyai risikonya sendiri. Oleh itu, anda dan doktor perlu menimbangkan risiko-risiko tersebut berbanding risiko caesarean.

Apakah risiko-risiko utama pembedahan caesarean?

Kesakitan
Keburukan utama pembedahan caesarean ialah kesakitan yang anda terpaksa alami selepas pembedahan. Anda akan rasa sakit pada bahagian luka pembedahan dan rasa tidak selesa pada bahagian perut selama beberapa minggu selepas pembedahan.

Anda akan diberi ubat penahan sakit untuk menangani kesakitan ini, tetapi ia masih akan mengganggu aktiviti seharian anda untuk beberapa ketika. Bacalah artikel kami mengenai penyembuhan selepas pembedahan caesarean.

Jangkitan
Sebelum dibedah, anda akan diberi satu dos antibiotik untuk mengurangkan risiko terkena jangkitan. Walau bagaimanapun, kira-kira lapan peratus daripada wanita yang menjalani caesarean masih mendapat jangkitan selepas pembedahan. Terdapat tiga jangkitan utama yang perlu diberi perhatian:
  • Jangkitan pada bahagian luka. Tanda-tanda jangkitan pada luka termasuk kemerahan, berair, atau kesakitan yang semakin teruk pada bahagian tersebut.
  • Jangkitan pada lapisan uterus (rahim). Ini dipanggil endometritis. Masalah ini lebih berkemungkinan berlaku jika air ketuban anda pecah lama sebelum anda mula rasa sakit bersalin atau sekiranya anda menjalani banyak pemeriksaan faraj sebelum pembedahan. Tanda-tanda jangkitan ini termasuk pendarahan yang teruk dan berbau serta demam.
  • Jangkitan salur kencing. Semasa pembedahan, sebatang tiub nipis atau catheter akan dimasukkan ke dalam salur kencing untuk mengosongkan pundi kencing anda. Jangkitan boleh berlaku melaluinya.

Darah beku
Mana-mana pembedahan meningkatkan risiko anda mengalami darah beku. Ini boleh jadi serius, bergantung kepada di mana pembekuan itu berlaku. Jika pembekuan berlaku dalam paru-paru, ia boleh menyebabkan kematian. Tanda-tanda masalah ini termasuk:
  • batuk;
  • sesak nafas;
  • kesakitan atau bengkak pada bahagian betis.

Hubungi doktor anda sekiranya anda mendapat tanda-tanda tersebut selepas pembedahan caesarean.

Doktor mungkin akan memberi anda ubat untuk mencairkan darah dan stoking getah sokongan untuk memperbaiki peredaran darah pada kaki anda. Anda juga digalakkan supaya berdiri dan berjalan-jalan secepat mungkin selepas pembedahan caesarean. Ini akan membantu peredaran darah dan mengurangkan risiko pembentukan darah beku.

Lekatan
Seperti juga pembedahan lain pada bahagian perut atau pelvis, caesarean berisiko menyebabkan lekatan (adhesion) semasa proses penyembuhan. Lekatan ialah kelompok tisu parut yang boleh menyebabkan organ-organ pada abdomen anda melekat sesama sendiri atau pada bahagian dalam dinding perut. Kira-kira separuh daripada wanita yang menjalani caesarean mengalami lekatan, dan jumlah ini meningkat kepada 83 peratus selepas tiga pembedahan caesarean.

Lekatan boleh jadi menyakitkan kerana ia mengehadkan pergerakan organ-organ dalaman. Dalam sesetengah kes, ini boleh menyebabkan masalah kesuburan apabila ia menekan tiub falopia atau menyekatnya.

Pembiusan
Kebanyakan pembedahan caesarean dilakukan tanpa pembiusan am (general anaesthetic), yang membuatkan anda tidur. Sebaliknya, anda akan diberi suntikan epidural yang akan mengebaskan perut anda. Epidural lebih selamat bagi anda dan bayi berbanding pembiusan am. Walau bagaimanapun, apa-apa jenis pembiusan melibatkan sedikit risiko. Selepas menerima suntikan epidural, sesetengah wanita mengalami:
  • sakit kepala yang teruk. Masalah ini melibatkan kira-kira satu peratus wanita.
  • kerosakan saraf. Ini jarang berlaku dan jika ia berlaku, ia hanya berlangsung selama beberapa hari atau minggu sahaja.

Apakah komplikasi lain yang perlu saya tahu?

Komplikasi yang serius sangat jarang, iaitu kurang daripada 1 peratus. Komplikasi serius termasuk:
  • Kecederaan kepada pundi kencing, tiub yang menyambungkan buah pinggang dengan pundi kecing, atau kepada usus besar.
  • Kadang-kadang, dan perkara ini sangat jarang berlaku, doktor mungkin perlu menjalankan pembedahan membuang rahim (histerektomi) sebagai langkah menyelamatkan nyawa.
  • Perlu menjalani pembedahan pada masa akan datang.

Jika anda mengalami komplikasi yang serius sewaktu pembedahan caesarean, anda mungkin perlukan pemindahan darah. Sesetengah komplikasi yang sangat jarang akibat caesarean boleh membahayakan nyawa. Walau bagaimanapun, risiko caesarean membawa kematian adalah sangat kecil, iaitu hanya satu dalam 12,000.

Apakah risiko caesarean kepada bayi saya?

Kemungkinan besar, bayi anda berada dalam keadaan sihat, semasa dan selepas pembedahan. Sesetengah bayi mengalami masalah pernafasan selepas dilahirkan. Walaupun masalah pernafasan selepas caesarean biasanya tidak serius, kadang-kala bayi tersebut perlukan penjagaan khas untuk membantu mereka pulih.

Kira-kira 35 dalam setiap 1,000 bayi mengalami masalah pernafasan selepas caesarean, berbanding lima dalam 1,000 bayi yang dilahirkan secara normal. Masalah pernafasan lebih banyak berlaku kepada:
  • bayi pramatang yang dilahirkan melalui caesarean;
  • bayi yang dilahirkan melalui caesarean yang dijalankan sebelum proses kelahiran bermula.

Ada juga bayi yang terluka sedikit akibat terkena pisau bedah. Kira-kira dua peratus bayi mengalami luka kecil semasa pembedahan caesarean.

Adakah caesarean akan memberi kesan terhadap kehamilan seterusnya?

Kemungkinannya memang ada. Sekali anda menjalani caesarean, anda lebih berkemungkinan melahirkan melalui caesarean dalam kehamilan akan datang. Bacalah artikel kami mengenai kelahiran secara normal selepas caesarean (vaginal birth after caesarean - VBAC) untuk maklumat lanjut.

Pembedahan caesarean juga meningkatkan sedikit risiko mengalami plasenta previa (plasenta terletak rendah) dalam kehamilan yang akan datang.

Terdapat juga risiko kecil parut pada uterus anda terbuka dalam kehamilan atau kelahiran selepas ini, tetapi ini jarang berlaku. Doktor memanggilnya koyakan uterin (uterine rupture). Koyakan uterin sangat jarang berlaku, iaitu kurang daripada 0.4 peratus wanita yang pernah menjalani pembedahan caesarean mengalaminya.

Apakah yang perlu saya ketahui selepas saya menjalani pembedahan caesarean?

Anda mungkin pernah mendengar cerita-cerita yang menakutkan mengenai kemurungan selepas bersalin dan masalah untuk menyusu badan selepas pembedahan caesarean. Jangan biarkan cerita-cerita ini mengganggu fikiran anda. Walaupun kemurungan awal selepas bersalin lebih banyak berlaku kepada wanita yang menjalani pembedahan caesarean berbanding wanita yang bersalin secara normal, menjelang bulan kedua, kadarnya agak sama.

Jika anda mahu memberi bayi susu badan, penting bagi anda mendapat pertolongan dari awal lagi. Wanita yang menjalani pembedahan caesarean kurang berkemungkinan untuk mula menyusu badan berbanding wanita yang bersalin secara normal. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda bermula, peluang untuk anda berjaya sama sahaja dengan wanita yang bersalin normal.

Mintalah jururawat perbidanan atau kaunselor penyusuan badan untuk membantu anda dan bayi memulakannya secepat mungkin.

Apakah pula kelebihan caesarean?

Kelebihan pembedahan caesarean yang dirancang ialah anda tahu bila bayi akan dilahirkan. Walaupun anda akan rasa sakit pada bahagian perut, anda tidak akan mengalami ketidakselesaan yang diakibatkan oleh kelahiran normal. Ini termasuk:

Bagi jangka panjang, kelahiran melalui caesarean mungkin dapat mengurangkan risiko kecil rahim anda jatuh (prolaps). Namun, terdapat faktor-faktor lain yang turut menyumbang kepada masalah prolaps di masa akan datang. Faktor-faktor ini termasuk:
  • jenis kelahiran normal yang pernah anda alami;
  • jumlah bayi yang anda lahirkan;
  • samada ibu atau adik-beradik perempuan anda mengalami prolaps;
  • samada berat badan anda berlebihan;
  • samada anda sering sembelit.

Kehamilan itu sendiri boleh menyebabkan lantai pelvis anda menjadi lemah. Ini boleh mengakibatkan masalah-masalah seperti inkontinens (hilang kawalan kencing) pada masa akan datang. Oleh itu, anda masih perlu melakukan senaman lantai pelvis!


Set Anemia /Kurang Darah

Shaklee anemia/kurang darah
Vita-Lea Iron Formula
Mengandungi zat besi yang membantu mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat ini. Kebiasaannya mereka yang mengalami anemia jenis ini ialah dari kalangan kanak-kanak di bawah 2 tahun, remaja perempuan (yang sudah datang haid), wanita hamil dan warga emas.Faktor yang menyebabkan kekurangan zat besi ialah kurangnya pengambilan zat besi dalam diet harian, atau badan kurang berupaya menyerap zat besi kerana diet yang tidak betul.
Vita-C 500mg Sustained Released
Vitamin C membantu tubuh menyerap zat besi.Kajian menunjukkan vitamin C membantu penyerapan zat besi sehingga 2 kali lebih banyak.Vitamin C sustained released dilepaskan secara perlahan-lahan untuk membekalkan vitamin C yang secukupnya kepada tubuh. Ini kerana Vitamin C tidak dapat disimpan oleh tubuh. Tubuh manusia normal memerlukan 500mg vitamun C setiap hari yang bersamaan dengan 7 biji oren.
B Complex
Asid folik membantu mengawal dan mengelakkan anemia yang disebabkan oleh kekurangan asid folik.Vitamin B12 mengelakkan anemia yang disebabkan oleh kekurangan Vitamin B12.Vitamin B5 dan B6 membantu dalam penghasilan sel darah merah

Set Penyusuan

CADANGAN SET PENYUSUAN  SHAKLEE

 Cadangan beberapa set supplement penyusuan mengikut keperluan dan bajet iaitu SET B, SET E, SET BF PLUS & SET 3M.

SET B

Terdiri daripada:

1) Vitalea multivitamin with iron formula
2) B Complex
3) Sustained release Vitamin C @ Chewable Vitamin C
4) Alfalfa Complex

Siapa yang memerlukan Set B?

��Set ini disyorkan buat ibu-ibu yang tidak mempunyai masalah penyusuan. Tujuan utama pengambilan set ini adalah bagi memperkayakan nutrisi dalam susu ibu. Set ini juga sesuai bagi ibu-ibu yang mengalami masalah sembelit  dan keputihan dan juga membantu sekiranya bayi anda mempunyai masalah Eczema. ALFALFA membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu.
 
SET E

Terdiri daripada:

1) Vitalea multivitamin with iron formula
2) B Complex
3) Chewable Vitamin C
4) Alfalfa Complex
5) Ostematrix (kalsium magnesium)

Siapa yang memerlukan Set E ?

��Disyorkan buat ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid. Juga sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktosa. OSTEMATRIX merupakan formula lengkap kalsium dengan gabungan magnesium, vitamin dan lain-lain mineral. Set ini membantu ibu-ibu kekal cergas bertenaga walaupun kurang tidur.

SET BF PLUS

Terdiri daripada:

1) Vitalea multivitamin with iron formula
2) B Complex
3) Sustained release Vitamin C @ Chewable Vitamin C
4) Alfalfa Complex
5) Energizing Soy Protein (ESP)

Siapakah yang memerlukan Set BF Plus?

��Sangat di syorkan bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah penyusuan yang tidak mempunyai masalah dalam pengambilan kalsium harian.Sangat di syorkan bagi ibu-ibu yang sering keletihan, yang risau dengan berat badan bertambah kerana ESP membekalkan tenaga dan rasa kenyang yang berpanjangan.

SET 3M

Terdiri daripada:

1) Vitalea multivitamin with iron formula
2) B Complex
3) Sustained release Vitamin C @ Chewable Vitamin C
4) Alfalfa Complex
5) Ostematrix
6) Energizing Soy Protein (ESP)

Siapa yang memerlukan Set 3M?

��Sangat disyorkan bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah penyusuan. Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah dari segi penghasilan susu (walaupun pam setiap 3 jam + minum air 3 liter sehari) ; maka set ini membantu memenuhi dan memperbaiki mana-mana kekurangan zat dalam tubuh si ibu supaya dapat berfungsi dengan lebih baik. Set yang paling sesuai bagi ibu-ibu yang mempunyai stok yang sedikit/ tiada stok langsung dan juga bagi ibu-ibu yang mahu mula simpan stok. Set ini juga sangat sesuai bagi ibu-ibu yang mahu relaktasi/ induce relactattion.

SET BF BASIC

Terdiri daripada:

1) Energizing Soy Protein (ESP)
2) Alfalfa Complex

Bagaimana ESP dan Alfalfa bertindak sebagai penggalak susu?

 Komponen utama susu ibu adalah protein dan kalsium. Jadi pengambilan Energizing Soy Protein (ESP) membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu dan memekatkan susu ibu, kesannya bayi akan mudah kenyang dan kurang meragam.
ESP juga dapat membantu memberi bayi rasa kenyang lebih lama dan mencantikkan kulit ibu.

Alfalfa pula telah digunakan secara turun temurun di benua Amerika sebagai penggalak susu badan kerana Alfalfa merupakan sejenis tumbuhan galactagogue/milkbooster.

��Khasiat setiap vitamin yang dicadangkan di dalam set penyusuan Shaklee:

��Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi: Mempunyai vitamin dan galian yang sangat diperlukan oleh tubuh beserta formula lengkap dengan zat besi (iron). Vitalea mengandungi 23 jenis multivitamin dan multimineral yang dapat membekalkan tubuh ibu dengan nutrien yang diperlukan agar ibu sentiasa sihat, cergas dan bertenaga.

��B Complex : Lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan ibu menyusu termasuk asid folic. Setiap ibu menyusu memerlukan vitamin B untuk metabolisme, menukarkan makanan kepada tenaga, meningkatkan sistem pertahanan badan dan juga membantu mengawal stress (meroyan) dan bertindak sebagai penenang untuk emosi yang lebih stabil.
 
��Sustained release Vitamin C @ Chewable Vitamin C : Sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan sistem imunisasi badan. Vitamin C juga perlu untuk mencegah kelenjar daripada rosak dan berdarah dan juga penting untuk pembentukan kolagen supaya kulit ibu lebih cantik dan sihat.

��Alfalfa : Raja segala tumbuhan, sumber mikronutrien yang paling kaya. *Alfalfa dapat membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu/milkbooster. *Alfalfa juga beertindak sebagai penyahtoksin badan dan membantu dalam hal kewanitaan termasuklah menyelesaikan masalah keputihan dan bertindak seperti kacip fatimah.

��OsteMatrix (kalsium magnesium): Antara komposisi vitamin yang tinggi dalam susu ibu adalah kalsium. Kalsium penting untuk membina darah, tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. *Ostematrix membantu menampung kembali kalsium dalam tubuh ibu yng telah diserap oleh bayi ketika menyusu. *Ostematrix juga mencegah  kemeruduman susu badan untuk ibu-ibu yang sedang menstrual (period) kekurangan kalsium yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah period.

��Energizing Soy Protein (ESP): Antara komposisi vitamin utama dalam susu ibu juga ialah protein. Apabila tubuh ibu cukup dengan keperluan protein, secara langsung susu yng dihasilkankn pekat dn banyak. *ESP berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu, di samping menjadi sumber tenaga kepada ibu menyusu.

��KHASIAT SET BREASTFEEDING/ MENYUSU SHAKLEE:

Menyediakan tubuh ibu seoptimum mungkin bagi menghasilkan susu badan yang banyak dan pekat
Melengkapkan keperluan nutrisi yang cukup untuk ibu dan bayi
Meningkatkan antibodi ibu dan juga si comel
Membantu ibu-ibu menjadi lebih bertenaga
Mengelakkan kelesuan dan juga masalah sembelit ibu
Memberi refleksi kulit yang lebih cantik dan glowing kepada ibu, tiada lagi wajah pucat ketika berpantang dan menyusu
Membantu bayi tidur dengan lebih lena dan kurang meragam kerana susu yang pekat dan mengenyangkan
Membantu memulihkan masalah eczema pada bayi

��SUPPLEMENT DAN PENYUSUAN SUSU IBU

��Kejayaan penyusuan antaranya adalah bergantung kepada kesihatan ibu.
��Konsep asas penyusuan perlulah difahami terlebih dahulu iaitu LEBIH KERAP BAYI DISUSUKAN atau LEBIH KERAP SESI PERAHAN MAKA LEBIH BANYAK SUSU IBU DIHASILKAN.�� Pengambilan vitamin akan memberikan kesan yang besar dalam dunia penyusuan sekiranya si ibu memenuhi keperluan di bawah dengan penuh disiplin dan konsisten.
��Si ibu kerap menyusukan bayi secara langsung ATAU bagi ibu yang bekerjaya, membuat sesi perahan yang konsisten setiap 3 jam atau tidak lebih dari itu sehingga payudara benar-benar kosong.
��Si ibu memastikan pengambilan air yang seimbang dan secukupnya setiap hari iaitu tidak kurang dari 3L sehari dan memastikan tidak berdiet dalam menjayakan penyusuan lengkap buat si manja.
��Si ibu juga digalakkan mendekatkan diri dengan Pencipta demi memastikan keseimbangan keperluan rohani dan jasmani dititikberatkan.
Bagi muslim, doa dan zikir sangat digalakkan bukan hanya semasa membuat sesi perahan atau sedang menyusukan bayi tetapi menjadikan amalan rutin agar mudah mencapai gelombang alfa, iaitu ketenangan supaya penyusuan dapat berlangsung  dengan lancar.

Sakit Hempedu

Sakit Hempedu Batu/Batu Hempedu
• B Complex - mengurangkan oksalat (garam) yang membentuk batu karang & menampung vitamin B6 yang berkurangan                           
• Vitamin C - menambah keasidan urin di mana batu karang tidak akan terbentuk dalam urin yang berasid, juga untuk membantu penyembuhan luka dalaman                         
 • Ostematrix - mengandungi magnesium yang mengurangkan oksalat (garam) & mencegah pembentukan batu karang                           
• Carotomax - menyembuhkan luka di urinari akibat batu karang                 
• Alfafa Complex - mengurangkan inflamasi & infeksi                 
• Omega Guard - membakar lemak berlebihan yang mendorong pembentukan batu karang                                   
 • Lecithin - mengelmulsi lemak dan minyak makanan yang dimakan dan menghalang daripada diserap oleh perut

Corotomox

MANFAAT CARATOMAX SHAKLEE
>  Lebih Selamat Dari Vitamin A
    Vitamin A ditemui pada tahun 1912 dan merupakan vitamin terawal yang ditemui oleh  
    saintis. Namun begitu, sekiranya diambil secara berlebihan akan menjadi toksik kepada 
    tubuh. Kemudian, hasil penyelidikan saintis mendapati pengambilan  beta-karotena
    yang merupakan alternatif penggantian vitamin A didapati lebih selamat kepada
    kesihatan manusia
>  Mempertingkatkan Penglihatan
    Menghasilkan 'visual ungu' yang mengekalkan tahap penglihatan yang bagus
    dalam persekitaran yang gelap. Carotamax membantu menyelesaikan masalah
    penglihatan seperti nyctalopia (rabun malam), rabun dekat, presbyopic, astigmatism,
    xerophthalmia (mata kering), kelesuan mata, glaucoma, katarak(selaput mata),
    eye bags dan gegelung hitam di bawah mata.
    
>  Meredakan Penyakit Kulit
    Pengambilan yang konsisten dapat melegakan masalah kulit seperti psoriasis, senile
    plaque (nyanyuk), kulit kering, kulit gugur dan jerawat. Penggunaan Carotomax
    pada bahagian luaran boleh merawat pustule (jerawat biasa), scabies(kegatalan
    pada kulit), dan ulser kulit.
>  Melindungi Epithelial
    Memelihara lapisan luar kornea, rongga oral, usus perut, paru-paru, bronkitis,
    pundi kencing, ovari semasa disintegrasi tisu, merawat ulser saluran usus.
>  Melawan Kanser dan Oksidasi
   Pengambilan secara konsisten dapat mengukuhkan sistem imun tubuh, melambatkan
   proses penuaan dan menyekat aktiviti penyebab kanser dan menghalang sel-sel
   kanser. Carotmax juga dapat mengurangkan risiko kanser terutamanya kanser
   paru-paru dan payudara. Carotomax juga dapat mengurangkan radikal bebas
   dan menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida dari tubuh.
>  Menghalang Infeksi
   Meransang enzim membunuh kuman, menyekat dan mempertingkatkan kondisi
   penyakit sistem respiratori paru-paru: batuk, hepatitis, asthma dan selesema.
>  Menggalakkan Perkembagan Tumbesaran Yang Normal dan Sihat
   Meransang perkembangan kanak-kanak/remaja, menguatkan tulang, melindungi
   rambut, kulit, membran mukosa, gigi dan gusi serta sistem reproduksi yang sihat.
   Caratomax juga membantu dalam penghasilan sperma yang sihat.

Meal Shakes

MEAL SHAKES

Mealshake sesuai untuk:-
-kanak-kanak
-seisi keluarga 
-ibu yang menyusu
-ibu yang mengandung
-mereka yang berdiet
-atlit dan macam-macam lagi. 

6 fakta tentang Mealshake:
1. Nutrisi Lengkap
Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’.Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.*Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan.

2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
-Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.*Badan lebih sihat. Malah Protien juga penting untuk penghasilan susu badan.Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.

3. Untuk Pembesaran
-Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.*Sesuai untuk tumbuhbesaran anak-anak dan juga sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung.

4. Anti-oksida
-Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.*Sesuai untuk mereka yang ingin kelihatan lebih muda dan mementingkan kecantikan.

5. Pemulihan Kulit
-Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.*Sesuai untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik dan halus mulus.

6.Detox
-Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.*Sesuai untuk kanak-kana serta orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.

Antara kebaikan Mealshake ini ialah :
-rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak
-sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas 
-sesuai untuk seisi keluarga
-Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga
-Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral serta kalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
-Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
-Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
-Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
-Meningkatkan selera makan anak
Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih -cepat daripada biasa
-Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet"
-menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
-amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti 

Sabtu, 25 Januari 2014

SET GASTRIK

*Apa itu Gastrik*

Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.

*Bagaimana Gastrik Terjadi*

Secara mudah nya, perut kita ni umpama kipas, berlipat2..sepanjang 25cm dan mampu menampung hampir segelen air dan makanan. Bila perut kosong, tisu perut tadi berlipat2, dan akan mengembang bila ada makanan atau minuman masuk. Disinilah makanan dan minuman akan diproses dan disimpan sebelum dikumuh melalui usus. Ketika proses pencernaan berlaku, kelenjar pada dinding perut akan merembeskan jus gastrik, enzim dan asid perut utk bantu pencernaan..dan antara asid yang dirembes ialah asid hidroklorik. Asid ni seperti yang kita maklum bersifat menghakis dan jika tidak ada keseimbangan keasidan dalam perut, boleh sebabkan radang yang lebih teruk.

Punca Lain Terjadinya Gastrik
  * Peminum arak (arak ni bersifat asid) 
  * Perokok 
  * Makan dengan berlebihan 
  * Makan makanan yang terlalu pedas 
  * Sering guna ubat penahan sakit (pain killer) 
  * Jangkitan 
  * Skipping meals 
  * Stress

Symptom Pesakit Gastrik 
  * Tiada selera makan 
  * Upset Stomach - tidak hadam dengan baik 
  * Perut memulas - bila makan bertambah sakit 
  * Muntah-rasa loya 
  * Cirit birit - najis berwarna hitam 
  * Lemah, demam 
  * Kembung perut-sakit dada 
  * Pedih ulu hati

terdapat juga individu yang terpaksa bergantung kepada ubat bagi mengurangkan ketidakselesaan masalah gastrik ini. Namun yang demikian, seperti yang kita semua sedia maklum, pengambilan ubat-ubatan secara terus-terusan tidak digalakkan kerana ianya mungkin boleh membawa kepada kemudaratan di lain hari.

Cadangan Supplemen Shaklee untuk Merawat Gastrik 

1) Energizing Soy Protein - ESP

ESP yang juga merupakan sumber protein unggul daripada kacang soya merupakan sejenis tumbuhan yang tinggi sifat alkalinya yang dapat meneutralkan keasidan di dalam perut. Di samping itu, nutrien protein yang terkandung di dalam ESP sangat membantu membina sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat dihakis oleh asid hidroklorik berikutan proses pencernaan makanan.

Selain ESP, anda juga mengambil tambahan supplemen Ostematrix dan Peppermint Ginger Plus untuk merawat masalah gastrik.

2) Ostematrix 

Pesakit gastrik disarankan untuk mengambil susu atau kalsium, kerana ianya bersifat alkali dan mampu meneutralkan asid di dalam perut.

3) Peppermint Ginger Plus

Shaklee Peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan ketidakselesaan perut. Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi.

Khamis, 23 Januari 2014

Cara Mendidik Anak Mengikut Sunnah Rasulullah


Contoh teladan yang terbaik adalah rasul junjungan yang mulia, Nabi Muhammad S.A.W. Baginda umpama penyuluh buat segenap manusia. Apa yang terbaik adalah berbalik kepada fitrah dan sunnah yang telah sekian lama diamalkan oleh Rasulullah S.A.W. Mendidik anak-anak mengikut sunnah Rasulullah s.a.w, antaranya adalah :
1. Umur anak-anak 0-6 tahun.
Pada masa ini, Rasulullah s.a.w menyuruh kita untuk mengasihi dan menyayangi anak dengan kasih sayang yg tidak berbatas. Berikan mereka kasih sayang tanpa mengira anak sulung mahupun bongsu dengan bersikap adil terhadap setiap anak-anak. Tidak boleh dirotan sekiranya mereka melakukan kesalahan walaupun atas dasar untuk mendidik.

Kesannya, anak-anak akan lebih dekat dengan kita dan merasakan kita sebahagian masa membesar mereka yang boleh dianggap sebagai rakan dan rujukan yang terbaik. Anak-anak merasa aman dalam meniti usia kecil mereka kerana mereka tahu yang anda (ibubapa) selalu ada disisi mereka setiap masa.
2. Umur anak-anak 7-14 tahun.
Pada tahap ini kita mula menanamkan nilai DISIPLIN dan TANGUNGJAWAB kepada anak-anak. Menurut hadith Abu Daud,
“Perintahlah anak-anak kamu supaya mendirikan sembahyang ketika berusia tujuh tahun dan pukullah mereka kerana meninggalkan sembahyang ketika berumur sepuluh tahun dan asingkanlah tempat tidur di antara mereka (lelaki dan perempuan).
Pukul itu pula bukanlah untuk menyeksa, cuma sekadar untuk menggerunkan mereka. Janganlah dipukul bahagian muka kerana muka adalah tempat penghormatan seseorang.
Kesannya, anak-anak akan lebih bertanggungjawab pada setiap suruhan terutama dalam mendirikan solat. Inilah masa terbaik bagi kita dalam membentuk sahsiah dan akhlak anak-anak mengikut acuan Islam.
3. Umur anak-anak 15- 21 tahun.
Inilah fasa remaja yang penuh sikap memberontak. Pada tahap ini, ibubapa seeloknya mendekati anak-anak dengan BERKAWAN dengan mereka. Banyakkan berborak dan berbincang dengan mereka tentang perkara atau masalah yang mereka hadapi, jadilah pendengar yang setia kepada mereka. Sekiranya tidak bersetuju dengan sebarang tindakan mereka, elakkan mengherdik atau memarahi mereka terutama dihadapan adik-beradik yang lain.
Kesannya, tiada orang ketiga atau ‘asing’ akan hadir dalam hidup mereka sebagai tempat rujukan dan pendengar masalah mereka. Mereka tidak akan terpengaruh untuk keluar rumah untuk mencari keseronokkan memandangkan semua kebahagian dan keseronokkan telah ada di rumah bersama keluarga.
4. Umur anak 21 tahun dan ke atas.
Fasa ini adalah masa ibubapa untuk memberikan sepenuh KEPERCAYAAN kepada anak-anak dengan memberi KEBEBASAN dalam membuat keputusan mereka sendiri. Ibubapa hanya perlu pantau, nasihatkan dengan diiringi doa agar setiap hala tuju yang diambil mereka adalah betul. Bermula pengembaraan kehidupan mereka yang sebenar di luar rumah. Insha’Allah dengan segala displin yang diasah sejak tahap ke-2 sebelum ini cukup menjadi benteng diri buat mereka.
Ibu bapa jangan penat untuk menasihati mereka, kerana mengikut kajian nasihat yang diucap sebanyak 200 kali terhadap anak-anak mampu membentuk tingkahlaku yang baik seperti yang ibu bapa inginkan.



Rabu, 22 Januari 2014

SHAKLEE BAHAYA? TAK LULUS KKM?

SHAKLEE BAHAYA? TAK LULUS KKM?
Gempar satu Malaya mengatakan ade beberapa produk shaklee yg x renewal,yg di cancel,tarik balik dll.. Jadi adakah produk Shaklee Bahaya? Adakahah Produk Shaklee tak lulus KKM ( Kementerian Kesihatan Malaysia) ? MMg sangat bahaya jika kita mengambil sebarang supplement yang tidak mendapat kelulusan KKM. Ia boleh mendatangkan mudarat yang sangat bahaya.. Jadi , adakah anda percaya produk Shaklee Bahaya? Produk Shaklee tak lulus KKM ?

Mari kita lihat sejarah penubuhan Shaklee

Shaklee adalah sebuah syarikat yang berlandaskan falsafah dalam menawarkan produk mesra alam dan kesihatan yang baik. Shaklee selaras dan patuh pada prinsip yang telah dibina oleh pengasasnya, Dr Forrest C Shaklee. Shaklee sudah bertapak di Malaysia melebihi 55 tahun dan telah mendapat kepercayaan yang tinggi dari pelanggan termasuk golongan Profesional.

Visi yang diilhamkan oleh Dr. Shaklee masih diteruskan melalui matlamat syarikat dengan menghasilkan produk berkualiti dan semula jadi yang menyokong kesihatan alam sejagat.

Kenapa Shaklee istimewa berbanding yg lain:

TIDAK Mengandungi Paraben
TIDAK Mengandungi Triklosan
TIDAK Mengandungi Phthalates
TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauril Sulfat (SLS)
TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauryl Eter Sulfat (SLES)
TIDAK Mengandungi 1,4 Dioksana
TIDAK Mengandungi Glikol
TIDAK Mengandungi Bahan-bahan Cucian Organik yang ”Volatile”
TIDAK Mengandungi Asid Hidroklorik
TIDAK Mengandungi Ammonia
TIDAK Mengandungi Sodium Hidroksida
TIDAK Mengandungi Butyl Cellosolve
TIDAK Mengandungi Formaldehyde
TIDAK Mengandungi Bisfenol-A
TIDAK Mengandungi Petroleum Distillates
TIDAK Mengandungi Toulene
TIDAK Mengandungi Peluntur Warna
TIDAK Mengandungi Bahan Perisa
TIDAK Mengandungi Pewarna
TIDAK Mengandungi Lemak Trans
TIDAK Mengandungi Pemanis Tiruan
TIDAK Mengandungi Dakwat Toksin
TIDAK Mengandungi Bahan-bahan terlarang

ADAKAH INI YANG DIKATAKAN BAHAYA??????

Shaklee juga menjalani pelbagai ujian Klinikal:

500juta USD dilaburkan utk ujian klinikal ke atas produk setiap tahun
Ujian klinikal atas setiap produk Shaklee
hasil kajian yang dipublish dalam jurnal-jurnal terkenal

Shaklee adalah VITAMIN SEMULAJADI, bukan sintetik seperti suplement yg biasa. pd masa yg sama harganya kompetitif & tak mahal pun.Jadi, adakah anda masih percaya yang

SHAKLEE BAHAYA? TAK LULUS KKM?

saya sangat berharap agar semua bertenang. Jika produk Shaklee tak bahaya dan tak lulus KKM, tentu sekali memberi impak yang tidak baik pada pelanggan. Namun apa yang terjadi??? Ramai pengguna Shaklee mengakui bahawa kesihatan mereka dan keluarga jauh lebih baik selepas mengambil produk Shaklee.

Begitu ketat pemeriksaan dari KKM sehingga, Vitamin C Sustain Release yang ditingkatkan formulanya masih dalam pemeriksaan KKM sehingga hampir setahun belum dilepaskan oleh pihak KKM untuk jualan. Ini bermakna.. semua vitamin Shaklee yang berada dipasaran Insyaallah selamat dan telah diluluskan oleh pihak KKM.

Produk Shaklee yang tidak melepasi kelulusan KKM sesekali tidak akan dipasrkan di Malaysia.

Bagaimana Mahu Memeriksa Status Kelulusan?
Anda boleh mengikuti langkah dibawah untuk pemeriksaan status Kelulusan.

Adalah Produk mungkin boleh semak di sini list info produk untuk register dgn BIRO PENGAWALAN FARMASEUTIKAL KEBANGSAAN MALAYSIA menggunakan Quest3.








selepas itu, anda akan dapati senarai Produk Shaklee jelas mendapat KELULUSAN KKM
 










TIADA DALAM SENARAI

Terdapat beberapa supplement dari Shaklee yang tidak terdapat kelulusan KKM. Produk yang terlibat adalah

1.Energizing Soy Protein (ESP),
2.Perfomence Drink ( PD),
3.Cinch, Vivix (minuman Botanical),
4.AJHT (ekstrak jagung),
5.Collagen Powder (sisik ikan merah laut dala)

Ini yg tiada dalam list krn dikategorikan sbg makanan. Makanan tak perlu kelulusan KKM sepertimana beras, susu & gula tak perlu masuk KKM.Jadi Bukan dibawah kawalan BPFK.


JADI.. KETAHUILAH BAHAWA PRODUK SHAKLEE SENTIASA SELAMAT DAN SEMULAJADI..JADI..JGN RAGU-RAGU LAGI





JIKA TERDAPAT SEBARANG KEMUSKILAN.. ANDA DIALU-ALUKAN. JANGAN TERLALU CEPAT MELATAH DENGAN KHABAR-KHABAR ANGIN YANG BELUM TENTU KEBENARANNYA. DAPATKAN KHABAR SAHIH DARI KAMI SID (SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTER) .KAMI DILATIH TIDAKLAH UNTUK TIDAK MENJADIKAN PERNIAGAAN ITU DENGAN NIAT MENGUNTUNGKAN SEMATA-MATA . TETAPI BERKONGSI KEBAIKAN BERSAMA SUPAYA SEMUA MENDAPAAT MANFAAT YANG SAMA. JIKA ADA SEBARANG PERTANYAAN.. HUBUNGI SAYA. INSYAALLAH SAYA CUBA MEMBANTU ANDA DENGAN MAKLUMAT YANG BETUL , TEPAT DAN SAHIH

SET SAKIT GIGI

Shaklee untuk sakit gigi

Apabila bercakap mengenai 'sakit gigi' , dah lama rasanya tak kena sakit gigi ni..setakat ngilu-ngilu tu adalah. Apa yang penting, sakit gigi ni memang menyakitkan, bak kata orang, disebabkan gigi sakit, x keruan rasanya hidup...rasa hilang mood seharian yer..sangat x selesa !

Jangan risau, Shaklee boleh membantu anda :

Ringkasnya, sekiranya gigi anda berlubang dan belum sempat jumpa dentist, ambil sebiji zinc..tumbuk kemudian bancuh dengan sedikit air..selepas itu ambil bancuhan zinc dan tutup gigi yang bertampal itu.

Bagi gusi bengkak pula, setelah dikumur dengan air garam..kita juga boleh amalkan pengambilan Vitamin E, Ostematrix & B-Complex . Cepat reda, In shaa Allah.

Pengambilan harian Ostematrix juga sangat lah digalakkan untuk keperluan kalsium harian. Kalsium adalah makanan yang baik untuk gigi yang sihat & cantik!.Sebiji ostematrix ibarat segelas susu.

Allah jua Maha penyembuh!


Sha 012-2566440
sid 920960

ENERGING SOY PROTEIN HOTTT SELING



Kenapa Ramai Yang Sukakan ESP dan Menjadi Hot Produk Kami?

1) ESP menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri
2) ESP menganjalkan semula payudara yang kendur dan mengembalikan kecantikkan payudara anda
3) ESP memberi tenaga, badan semakin sihat dan kurang letih
4) Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, ESP sangat-sangat membantu menghasilkan susu dengan lebih cepat dan merupakan salah satu milkbooster yang hebat
5) ESP juga membantu menghaslkan susu yang lebih pekat dan berkrim, kesannya bayi anda akan cepat kenyang dan kurang meragam
6) Bagi ibu-ibu mengandung, ESP membantu perkembangan fetus dan memastikan kesihatan ibu di tahap optimum
7) Cepat kenyang dan membantu dalam pegurusan berat badan.
8) Berupaya menghilangkan parut jerawat di muka, kerana terjadinya parut akibat kekurangan protein unuk membentuk sel baru dan menyingkirkan sel kulit mati.
9) Berkesan mengurangkan eczema dan masalah kulit



ANTARA RESEPI ESP YANG KORANG BOLEH TRY *special for my lovely customers! *

1) 1 sudu bancuhan ESP + Air Suam
ingatt, jangan bancuh dengan air panas ok, bancuh dengan air suam/masak je. Kalau bancuh biasa akan dapatkan keaslian rasanya

2) 1 sudu bancuhan ESP + Fresh Milk (Susu kotak atau susu tepung)

3) 1 sudu bancuhan ESP + Milo
4) 1 sudu bancuhan ESP + Twister Oren

5) 1 sudu bancuhan ESP + Fresh Milk + kurma
(kurma tu rendamkan dulu dan boleh potong saja kecil2 mahupun blend)

6) 1 sudu bancuhan ESP + Ribena

7) 1 sudu bancuhan ESP + Nesvita 3 in 1

8) 1 sudu bancuhan ESP + Susu Anmum

9) 1 sudu bancuhan ESP + campuran buah-buahan dan blend


(boleh pilih buah kegemaran anda)

10) 1 sudu bancuhan ESP + Horlicks


11) 1 sudu bancuhan ESP + Nestle Bliss

12) 1 sudu bancuhan ESP + Meashake/Performance Drink/Cinch Shake

Cadangan Sukatan dan Waktu Minum ESP

Sukatan : 1 sudu besar ESP + Air Kegemaran Anda (SHA suggestkan 2x sehari ye.)

Sha suggestkan sape yang pegi kelas/kuliah/kerja awal2 pagi tak sempat makan, pleaseeeeeeee minum ESP.hehe! Boleh elakkan perut korang berbunyik pelik ESP ni boleh mengenyangkan kita tau, so time belajar/kerja rasa selesa je selain kekal bertenaga lama.



 


Selasa, 21 Januari 2014

BASIC - H



BASIC - H
Kegunaan Semasa Kecemasan
Kenapa saya menyarankan setiap rumah mesti memiliki sekurang-kurangnya 1 botol Basic-H? Kerana ia mempunyai 1001 macam kebaikan. Basic-H juga dapat membantu kita di kala kecemasan sebelum kita berjumpa dengan doktor atau pakar bagi mendapat rawatan lanjut.






Berikut adalah antara kegunaan Basic-H:

1. Menghapuskan kutu di atas kepala Basahkan rambut dan ambil 10 titik basic-h dan lumurkan ke atas kepala dan ratakan. Setelah selesai balutkan kepala dengan kain tuala bersih dan biarkan selama 10-15 minit barulah dibilas

2. Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas Sapukan terus basic-h ke atas tempat yang terkena tadi dan kulit tidak akan menggelembung atau melecur bahkan akan rasa sejuk.

3. Menghindarkan & membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dsbnya Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam botol semburan bunga yang dicampur air kemudian goncang dan semburkan kepada serangga

4. Demam panas (sebelum berjumpa doctor) Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam besen kecil yang mengandungi air. Kemudian sapukan atau lumurkan ke seluruh badan dan kepala.

5. Sakit gigi Masukkan 4-5 titik basic-h ke dalam cawan yang dicampur air kemudian kumur. Sekiranya sakit pada gigi berlubang titikkan 2-3 basic-h pada kapas dan letakkan pada tempat yang sakit.

6. Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit) Tuangkan 4-5 titik ke dalam gayung. Kemudian gosokkan ke seluruh tempat gatal dengan menggunakan span mandian dan dibilas.

7. Ulser dan mulut berbau Tuangkan 4-5 titik ke dalam gelas kemudian kumur (sekerap mungkin)

8. Penyubur tanaman dan penggembur tanah Air lebihan cucian basic-h boleh disiram pada pokok bunga dan tanaman lain untuk membantu kesegaran dan kesuburan.

9. Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dsbnya Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam mangkuk kecil kemudian rendamkan dan biarkan selama 15-30 minit, karat dan daki akan tanggal serta kelihatan kilat seperti baru.

berminat whatsa sha 012-2566440
sid 920960







SET EKZEMA


Ekzema ialah sejenis penyakit kulit yang menyebabkan radang, gatal, kering, mengelupas, kemerahan dan bersisik. Penyakit ini ada kaitan dengan tindakbalas hipersensitif pada bahagian kulit, iaitu organ terbesar pada tubuh manusia.



Ekzema ialah sejenis penyakit kulit yang menyebabkan radang, gatal, kering, mengelupas, kemerahan dan bersisik.


Ekzema ialah sejenis penyakit kulit yang menyebabkan radang, gatal, kering, mengelupas, kemerahan dan bersisik.

Ekzema ini selalu terjadi di kalangan bayi dan kanak-kanak. Kulit akan menjadi gatal dan melepuh, berair dan jika digaru terlalu kuat boleh berdarah.Punca ekzema ini dari kecacatan struktur dan imun yang ada pada gen, yang akan menjejaskan sistem pertahanan kulit. Biasanya kawasan yang mudah terkena ekzema adalah muka, siku dan lutut,. Oleh kerana benteng pertahanan kulit amat sedikit, memudahkan bahan perengsa dan alergen menembusi benteng kulit dan menyebabkan ekzema.
Penyakit ini boleh dihidapi pelbagai lapisan umur, termasuk kanak-kanak. Biasanya ia lebih banyak dihidapi kanak-kanak berusia kurang dua tahun. Ekzema adalah masalah kesihatan yang ada kaitan dengan penyakit genetik (diwarisi dari ibu bapa).

Jom kita baca cara merawat ekzema dan sakit kulit dengan Shaklee mengikut peringkat umur.
Bayi berumur kurang 1 tahun

Ibu yang menyusukan anak yg mengalami masalah eczema boleh ambil ESP & Omega guard. Selain bagus utk Ibu, ianya juga boleh diterima oleh bayi melalui susu ibu.
Jika bayi mengalami ekzema kering, boleh sapukan Herbal Blend Cream untuk mengurangkan rasa gatal dan pedih.
Vitamin E juga boleh disapu kepada tempat yg luka.

Kanak-kanak 1 tahun ke atas

Omega guard boleh diberikan kepada kanak-kanak lebih 1 tahun untuk kawal dan rawat masalah ekzema.
Omega Guard membantu masalah ekzema dengan menguatkan membran sel-mencegah keradangan kulit danmengurangkan kegatalan.
Mealshake yang kaya dengan multivitamin juga boleh diberikan untuk memperbaiki kulit yg rosak dan berparut
Herbal blend dan vitamin e boleh digunakan untuk merawat luka.

Remaja dan dewasa

> Amalkan ESP dan fungsinya adalah membantu menghasilkan sel kulit yang sihat. Bila ekzema melanda, sel kulit akan rosak. Jadi ESP membantu mempercepatkan penghasilan sel kulit yang cantik.


> Vitamin E terkenal dengan khasiatnya yang bagus untuk kulit. Ianya berfungsi melicinkan kulit dan merawat kulit yang rosak akibat eczema. Ia juga dapat membantu memudarkan parut dengan berkesan. Yang bagusnya Vitamin E Shaklee ini, ia mengandungi ekstrak biji anggur. Ekstrak biji anggur ini lah yang membuatkan kesan pemulihan kulit-kulit yang rosak itu berlaku lebih cepat. Vitamin E ini juga mengelakkan luka dari terkena jangkitan bakteria. Jadi tak perlu risau apa-apa, dia ala-ala ubat sapu kat luka. Dia memang formulated untuk memperbaiki sel kulit supaya luka sembuh, dan juga meningkatkan immune sistem yang bertindak melawan ekzema


> Omega Guard ini adalah untuk memastikan kulit kekal lembap. Sepertimana yang kita tau, pengidap ekzema mempunyai kulit yang sangat sensitif. Kulit tak boleh kering, kerana ia akan menyebabkan rasa gatal dan pengidap akan mula menggaru. Omega Guard membantu masalah ekzema dengan menguatkan membran sel-mencegah keradangan kulit & mengurangkan kegatalan.


> ESP dan Omega Guard ini diperlukan bagi mengelakkan ekzema itu terus merebak dan mengjangkiti tempat-tempat lain yg belum dijangkiti. Kedua- dua produk ini merawat kulit dari dalam.


> Herbal Blend ini fungsinya adalah untuk melegakan gatal dan pedih-pedih akibat luka ekzema. Bila pakai disapu dengan Herbal Blend, kulit akan rasa sejuk, jadi gatal dan pedih akan beransur hilang.


> Boleh juga ambil Meal Shakes yang kaya dengan multivitamin untuk merawat kulit yang rosak


> Pengambilan Alfalfa boleh diamalkan. Ia bertindak menguatkan sistem dalaman badan dengan menyahkan toksin.

Tidak semestinya kena ambil semua apa yang saya cadangkan. Saya akan mencadangkan produk yang sesuai mengikut tahap ekzema yang dihidapi. Tapi alangkah bagusnya jika anda dapat mengamalkan semua produk vitamin ni. Maka dapatlah merawat ekzema dan sakit kulit ini dengan lebih optimum.

berminat boleh call/whatsap sha
012-2566440
sid 920960




SET BATU KARANG


haii semua selamat tengah hari..hari ini sha nak cerita pasal penyakit batu karang ...sape yg mengalami sakit batu karang ?ramai ke?apa puncanya?jom kita baca

Apa itu penyakit batu karang?

Penyakit batu karang bukanlah sesuatu yang asing di Malaysia terutamanya. Batu karang atau “renal stone” membawa maksud terdapat batu di buah pinggang atau salur kencing seseorang. Batu ini terbentuk apabila terdapat mendakkan mineral dalam air kencing. Selalunya kaum lelaki lebih cenderung untuk mendapat penyakit ini, namun kaum wanita juga juga tidak terkecuali dari mendapat penyakit ini.
Bagaimana boleh terjadi?

Batu karang terbentuk disebabkan beberapa faktor. Faktor yang utama adalah disebabkan tubuh seseorang itu kurang air. Ini terjadi mungkin disebabkan kurang nya meminum air dan banyak berpeluh. Selainnya, batu karang juga berpotensi untuk terbentuk apabila seseorang memakan banyak makanan yang mengandungi protein seperti daging merah, makanan yang masin, minum banyak kopi dan teh dan sebagainya. Batu karang juga lebih mudah terbentuk apabila seseorang itu mumpunyai penyakit kencing manis dan darah tinggi.
Tanda-tanda seseorang mempunyai batu karang

Kebiasaannya batu-batu yang bersaiz kecil akan keluar dari tubuh seseorang melalui air kencing. Namun, sekiranya batu ini mempunyai saiz yang agak besar, ia akan mula tersekat dalam salur kencing dan menyebabkan individu itu berasa tidak lawas apabila kencing, kencing yang sedikit, kerap kencing dan juga sakit yang tidak tertahan yang dapat dirasai di bahagian belakang pinggang. Selain itu, individu itu mungkin juga akan demam, muntah-muntah, loya, kencing berdarah dan berasa sakit apabila kencing.
Cara merawat dan mengatasi

Batu karang yang tidak terkeluar melalui air kencing memerlukan rawatan yang membolehkan batu itu keluar dari buah pinggang atau salur kencing yang tersumbat. Doktor akan memberi ubat tahan sakit untuk mengurangkan sakit yang dialami pesakit. Kemudian, pembedahan kecil diperlukan untuk membuang batu karang itu.
Nasihat pencegahan

Untuk mengelakkan dari perkara ini terjadi, dinasihatkan supaya seseorang itu meminum banyak air setiap hari terutamanya mereka yang melakukan pekerjaan yang menyebabkan mereka cepat berpeluh dan terdedah kepada panas matahari seperti penoreh getah dan nelayan. Kita juga disarankan unutk meminum air sebanyak 2.5-3 liter sehari. Selain itu, hendaklah mengurangkan pemgambilan mekanan dan minuman seperti daging merah, kopi dan teh.

jom kita lihat supplment yg terbaik untuk merawat batu karang :

B-Complex - menurunkan oksalat (garam mineral) yg membentuk batu karang

Vita-C - mengasidkan urin dan batu karang tidak akan terhasil dlm urin berasid

OsteMatrix - mengandungi Magnesium yg menurunkan oksalat & mencegah pembentukan batu karang

Alfalfa Complex - mengurangkan infeksi & inflamasi

Carotomax - menyembuhkan luka di urinari akibat batu karang

Lecithin - membakar lemak berlebihan yg mendorong pembentukan batu karang

CAWANGAN SHAKLEE



  • Shah Alam HQ : Jalan Juruhebah U1/50 Temasya Industrial Park, Section U1 Shah Alam (Glenmarie) No tel 1800-88-6577 
  • KL Branch : 31 Jalan 2A/27A Section 1 Wangsa maju Setapak, KL. No tel 03-41426442
  • Penang Branch : A-2 Jalan Todak Pusat Bandaraya Seberang Jaya , Perai. No tel 04-3974325
  • Ipoh Branch : 32 Medan Istana 1 Bandar Ipoh Raya , Ipoh . No tel 05-2418260
  • Johor Bahru Branch : 14 Jalan Molek 1110 Taman Molek , JB. No tel 07-3525188
  • Kota Bharu Branch : 319 Section 25 Bandar Kora Bharu Jalan Sultan Yahya Petra, Kota Bharu. No tel 09-7478688
  • Kota Kinabalu Branch : Lot 7, Ground Floor Wisma Damai jalan Damai Luyang Kota Kinabalu. No tel 088-272087

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...